Методика контроля пожарной опасности на торфяниках по материалам космической съемки - Артюшенко, М.В.; Хижняк, А.В. (Проблемы управления и информатики, 2020)
Методика призначена для раннього оповіщення про загоряння торфовищ та для оцінки небезпеки виникнення підземної пожежі за даними нестаціонарного температурного поля території. Торф’яні пожежі −− різновид ландшафтних спонтанних пожеж, що виникають за рахунок самозаймання або при лісовій пожежі, найчастіше за антропогенними причинами, і на болотах, що мають осушений шар торфу. Меліоровані в попередні роки для видобутку торфу або під сільськогосподарське виробництво торфовища України виведені зараз з господарської діяльності, про них ніхто не піклується, такі торфовища періодично горять. На інтенсивність горіння торфовищ атмосферні опади та гасіння поливом води впливають тільки на початковій стадії пожежі. Ця особливість пожежі робить раннє оповіщення про загоряння торфовищ надзвичайно актуальним. Підземна пожежа і підземні екзотермічні процеси в покладах торфу призводять до незначних проявів температурних аномалій на поверхні, що не дозволяє на ранніх стадіях розвитку пожежі безпосередньо за даними аеро- або космічної зйомки визначити пожежну небезпеку. Однак структура просторового розподілу теплового поля по поверхні торфовища дозволяє виявити аномалії та визначити небезпечну пожежну ситуацію і контролювати її на всіх стадіях розвитку. Для цього використовується статистична мультифрактальна модель температурного поля. Методика підтримується комп’ютерною програмою статистичного мультифрактального аналізу негладкого температурного поля, у Додатку надано результати обчислення прикладу обробки температурного поля торфовища. В моделі введено індикаторну ознаку пожежної небезпеки −− міру ризику, що дозволяє контролювати підземну геотермальну обстановку на торфовищі та прогнозувати тренд небезпечного розвитку геотермального процесу. The method is designed to provide early warning of peatlands fires and to assess the danger of underground fire according to data of the temperature field of the territory from spacecraft. Peatland fires are a type of landscape fires that occur spontaneously, due to spontaneous combustion or during forest fires, and most often by anthropogenic causes in swamps that have a large drained peat layer. In Ukraine, peatlands that were developed in previous years (for the extraction of peat or for agricultural production) and currently withdrawn from economic activity, and nobody cares about them, periodically burn. Precipitations and damping by slight irrigation of water affect the intensity of peat burning only at the initial stage of the fire. This fire feature makes early warning of peatlands fires extremely relevant. Underground fire and underground exothermic processes lead to small manifestations of temperature anomalies on the surface, this does not allow to determine the fire hazard at the early stages of the fire development, directly from the data of an aerial or satellite survey. However, the structure of the spatial distribution of the thermal field over the surface of the peatlands allows revealing anomalies, a dangerous fire situation and controlling the fire at all stages of its development. For this, a statistical multifractal model of the temperature field is used. The method is supported by a computer program for statistical multifractal analysis of a unsmooth temperature field, in the appendix to the article, an example and results of calculations for processing the temperature field of a peat bog are given. An indicator of fire hazard is introduced in the model - a risk measure that allows to monitor the underground geothermal situation in the peatland and predict the trend of the dangerous geothermal process.