Регуляризованный эллипсоидальный фильтр состояния дискретных динамических систем с использованием осредненных текущих измерений на скользящем интервале - Волосов, В.В.; Шевченко, В.М. (Проблемы управления и информатики, 2020)
Запропоновано новий робастний метод еліпсоїдального оцінювання поточного вектора стану дискретних динамічних систем за вимірюванням їх скалярних виходів з адитивними обмеженими завадами відомої інтенсивності. На відміну від відомих методів еліпсоїдального оцінювання в ньому використовуються гарантовані обмеження не на інтенсивність можливих поточних миттєвих реалізацій завад, а обмеження на їхнє середнє арифметичне значення на кожному поточному часовому інтервалі заданої тривалості. Для випадку знакозмінних завад метод дозволяє одержувати більш точні оцінки вектора стану системи, тому що у ньому, на відміну від існуючих методів у явному виді, враховується передісторія реалізацій завад і відповідних вимірювань на даному інтервалі. Крім того, пропонується новий алгоритм регуляризації для побудови перетину поточного еліпсоїда із множиною станів, сумісних з результатом вимірів. Це додатково сприяє побудові еліпсоїдальних оцінок вектора стану меншого багатомірного об’єму. A new robust method is proposed for the ellipsoidal estimation of the current state vector of discrete dynamical systems by measuring their scalar outputs with addi-tive limited interference of known intensity. Unlike the well-known methods of ellipsoidal estimation, it uses guaranteed restrictions not on the intensity of possible current instantaneous implementations of interference, but restrictions on their arithmetic mean value at each current time interval of a given duration. For the case of alternating interference, the method allows one to obtain more accurate estimates of the state vector of the system, since in it, unlike the existing methods, it is explicitly taken into account the prehistory of the interference and the corresponding measurements in this interval. In addition, a new regularization algorithm is proposed for constructing the intersection of the current ellipsoid with many states compatible with the measurement result. This additionally contributes to the con-struction of ellipsoidal estimates of the state vector of a smaller multidimensional volume.