«Зелений щит» проти радіонуклідів (Класифікація рослинного покриву Зони відчуження ЧАЕС за даними багатозонального космічного знімання) - Лялько, В.; Сахацький, О.І.; Шпортюк, З.; Сибірцева, О.; Ходоровський, А.; Азімов, О. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
У результаті проведених досліджень установлено, що
всі рослинні спільноти в зоні відчуження Чорнобильської АЕС зазнали впливу радіонуклідів. Найбільші
зміни виявлено в соснових лісах. Класифікація за
даними космічного знімання дозволила визначити 21
клас рослинності в зоні відчуження. Результати підтверджено наземними дослідженнями. As a result of investigations, it has been detected, that
all vegetation communities in Chornobyl APP exclusion
zone were influenced by radionuclides. The most evident
changes are observed for pine forests. The 21 classes of
vegetation were classified using satellite data. The results
are confirmed by ground truth investigations.