Генеза поняття "правової держави" з точки зору соціальної філософії - Мацука, О. (Схід, 2009)
У статті виконано соціально-філософський аналіз основних чинників та складових ідеї
правової та соціально-правової держави у філософських концепціях античності, середньовіччя, Нового часу. Відтворено місце теорій лібералізму, етатизму та консерватизму в становленні концепту соціально-правової держави. Систематизовані основні положення теорії
соціально-правової держави в ХХ столітті, показано, що сьогодні актуалізується поява нових державних моделей, здатних розв'язати сучасні протиріччя політико-правової системи
суспільства. Тhe social philosophical analy sis of basic factors and constituents of idea of the legal and social legal state is
executed in philosophical conceptions of antiquity, dark ages, New time. The place of theories of liberalism, etatism
and conservatism, is reproduced in becoming of concepts of the social legal state. The substantive provisions of
theory of the social legal state are systematized in ХХ age, it is rotined that today becomes actual appearance of new
state models, capable to decide modern contradictions of the political and legal system of society.