Адаптивная система стабилизации неустойчивого курса криптовалюты на основе модели импульсного процесса когнитивной карты - Романенко, В.Д.; Милявский, Ю.Л.; Канцедал, Г.О. (Проблемы управления и информатики, 2021)
У даній статті на основі причинно-наслідкових зв'язків розроблено когнітивну карту (КК) застосування криптовалюти на фінансовому ринку, яка є зваженим орієнтованим графом, вершини якого відображають: курс криптовалюти, обсяг торгів криптовалюти, кількість користувачів криптовалюти, обсяг капіталізації, обсяг інвестицій, обсяг спекуляцій криптовалютою, попит і пропозиція на криптовалюту, опосередкований прибуток, рівень довіри до криптовалюти, дисперсія курсу криптовалюти, інтегральний рівень ризиків при застосуванні криптовалюти. This article develops a cognitive map (CM) for the use of cryptocurrency in the financial market based on cause-and-effect relationships. The map is a weighted directed graph, with its vertices representing: the cryptocurrency exchange rate, trading volume of cryptocurrency, number of cryptocurrency users, market capitalization, investment volume, speculative volume of cryptocurrency, demand and supply for cryptocurrency, indirect profit, trust level in cryptocurrency, cryptocurrency exchange rate volatility, and the overall risk level associated with cryptocurrency usage.