Вплив продуктивності праці на соціально-економічний розвиток підприємств різних типів виробництв - Мірошниченко, І. (Схід, 2009)
У статті обґрунтовуються основні теоретичні підходи до впливу продуктивності праці на
соціально-економічний розвиток підприємств різних типів виробництв. Показано, що ефективність підвищення продуктивності праці прямо відбивається в чотирьох взаємопов'язаних аспектах: по-перше, у виявленні резервів росту продуктивності праці, по-друге, у можливості їх впровадження в господарську діяльність, по-третє, у їх значенні для соціальноекономічного розвитку підприємства й, по-четверте, у наслідках і результатах соціальноекономічного розвитку підприємства, які повинні бути підґрунтям для подальшого росту
продуктивності праці. Розроблено механізм взаємовпливу продуктивності праці та соціально-економічного розвитку підприємства. The given article explicates the major theoretical approaches concerning the influence of labor productivity on the social
and economic development of enterprises of different types of production. It is conceptualizing that effectiveness of the increasing
of labor productivity is realized in fourth aspects: the first, in the discovery of the reserves of labor productivity increase, the
second, in the possibility of their implementation in economic activity, the third, in their importance for socio-economic
development of enterprises, and fourth, in consequences and results of socio-economic development of enterprises that have
to be the foundation for further development of labor productivity. The mechanism of interrelation between labor productivity
and the social-economic development of enterprises is explored.