Дух Мазепи в діях та "діаріуші" його наступника (на матеріалі факсиміле его-документа Пилипа Орлика) - Соболь, В. (Схід, 2009)
У статті проаналізовано раніше не друковані сторінки діаріуша за 1724 рік гетьмана-виганця, вперше прочитані автором за факсимільним виданням і порівняні з копією анонімних польських палеографів. Показано, що не лише в пам'яті П. Орлика як наступника, а й у
його діяльності на еміграції досвід І. Мазепи, його настанови та передбачення відігравали
важливу роль, спонукали до пошуків нових можливостей озвучення українських державницьких проблем на європейському рівні. Діаріуш показує, що наступник Гетьмана І. Мазепи Пилип Орлик, продовжуючи справу попередника, був водночас уже представником но-
вого покоління, яке мислило й діяло в координатах європейської дипломатії. The V. Sobol's article analyzes the earlier unpublished pages of "diaries" wrote by the Getman from exile in 1724 that were
interpreted from facsimile publication and compared with a copy of anonyms of Polish paleography. It is shown that not only
Orlуc's memory but also his emigration experience and his intentions and suppositions played very important role and
promoted the search for new possibilities of articulating the state's Ukrainian problems on European level. The "Diariush"
confirms that Pуlуp Orlуk by continuing of his predecessor actions simultaneously represented a new generation that was
thinking and acting in the coordinates of European diplomacy.