Принятие решений при моделировании динамики инфекционного заболевания с учетом диффузионных возмущений и сосредоточенных воздействий - Барановский, С.В.; Бомба, А.Я.; Ляшко, С.И. (Проблемы управления и информатики, 2021)
Для дослідження закономірностей реагування імунної системи на виявлені в організмі віруси розроблено досить різноманітний спектр моделей. Відома найпростіша модель Марчука інфекційного захворювання, яка описує найбільш загальні механізми імунного захисту, побудована у припущенні, що середовище «організму» є однорідним, в якому усі компоненти процесу миттєво перемішуються. To study the patterns of response of the immune system to viruses detected in the body, a very diverse range of models has been developed.