Діяльність Е.І. Квірінга на Україні - Бачинський, П.П. (Український історичний журнал, 1988)
В. І. Ленін, створена ним партія Більшовиків виховали тисячі відданих революціонерів, які загартовувалися в трьох російських революціях. Вони стояли на чолі захисту завоювань Великого Жовтня, будівництва соціалізму в нашій країні. Але згодом, в роки культу особи, прізвища багатьох із них загнали в підпілля історії. Після XX, особливо XXVII з'їзду КПРС почалося активне виведення на сцену сьогодення безпідставно звинувачених і знищених активних діячів революції. До них належить і Еммануїл Іонович Квірінг. Його прізвище мало відоме сучасному читачеві, навіть молодим історикам республіки, хоч з вересня 1914 р. до квітня 1925 р. він працював на Україні. Звідси царизм відправив Е. І. Квірінга на заслання до Сибіру. Двічі за життя В. І. Леніна його обирали секретарем ЦК КП(б)У.