Вклад журналу “Русский архив” в історіографію України - Киян, О.І. (Український історичний журнал, 1988)
Історичні журнали другої половини XIX — початку XX ст. містять значну кількість різноманітних матеріалів з історії українського народу. Серед них особливе місце належить «Русскому Архиву» — найстарішому історичному виданню періоду капіталізму. Виникнення цього журналу було викликано зрослим суспільним інтересом до історичних знань, що зумовлювалося впливом соціально-економічних процесів, які відбувалися у надрах самодержавства. В той період капіталізм в Росії розвивався так швидко, що «за кілька десятиріч відбувалися перетворення, які зайняли в деяких старих країнах Європи цілі століття» .