Информационно-технологические средства управляемой эволюции - Палагин, А.В. (Проблемы управления и информатики, 2021)
Розглянуто інформаційно-технологічні засоби керованої еволюції як основи трансдисциплінарного підходу до побудови наукової картини світу з позицій ноосферної теорії В.І.Вернадського та оцінки складності системи, що еволюціонує. Ноосферна теорія апелює до наукової думки, здатної скерувати еволюційний процес для створення гармонійної єдності в системі «Людина — Природа». Вона стала основою концепції сталого розвитку людського суспільства. Головна задача керованої еволюції — побудова Наукової картини світу, що пов'язане з вирішенням складних наукових і практичних проблем на основі єдиного погляду на явища навколишнього світу з позицій всебічного врахування всієї безлічі факторів, які впливають на процес еволюції. Теорія трансдисциплінарності, що формується сьогодні на правах науки, може забезпечити вирішення цих проблем шляхом створення методів і засобів міждисциплінарної взаємодії при формуванні інтегральних знань. Прикладом такої взаємодії є цілеспрямована конвергенція дисциплін і відповідних їм технологій і як результат — створення перспективних кластерів конвергенції. Найбільш відомий сьогодні NBIC — кластер (нано-біо-інформаційно-когнітивні технології). Один з важливих постулатів трансдисциплінарності: знання законів природи єдине і неподільне. Досліджено головні аспекти когнітивної еволюції, яка об'єднує еволюцію механізму людського мислення (з домінуванням логіко-вербального типу) і вдосконалення життєвого циклу конструктивних знань і їх використання. Проаналізовано можливості сучасних когнітивних інтелектуальних технологій стосовно створення консолідованого інтелекту, онтолого-керованого ринку знань і національної багатогалузевої керуючої системи, здатної розвиватися по типу ОГАС В.М. Глушкова. У зв'язку з цим зроблено акцент на створення сервіс-орієнтованих систем дослідного проектування, здатних адаптуватися на безлічі класів задач, функціонально і інтелектуально розвиватися. підкреслено, що проекція роботи з загальної теорії еволюції на практичні потреби України в плані стратегії її сталого розвитку доречна і становить окремий вельми важливий напрям наукових досліджень і практичних розробок з прикладним використанням результатів і положень, сформульованих у даній статті. Information and technological tools for controlled evolution are considered as a basis for a transdisciplinary approach to building a scientific picture of the world from the standpoint of the noospheric theory of V.I. Vernadsky and assessment of complexity of the system, which evolves. The noospheric theory appeals to scientific thought able to direct the evolutionary process to create a harmonious unity of the system «Human — Nature». It became the basis of the concept of sustainable development of human society. The central issue of the controlled evolution is building a scientific picture of the world related to solving complex scientific and practical problems from the standpoint of a comprehensive account of the entire set of factors, which affects the process of evolution. The emerging transdisciplinary theory as a science can provide a solution of these problems by developing methods and tools for interdisciplinary interaction while forming the integrated knowledge. An example of such interaction is a purposeful convergence of disciplines and their related technologies and as a result — the development of promising convergence clusters. Best known today is NBIC cluster (nano–bio–information–cognitive technologies). One of the central principals of transdisciplinarity states: knowledge of the laws of nature is single and indivisible. The main aspects of cognitive evolution are considered, which combine the evolution of the mechanism of human thinking (with the dominance of the logical-verbal type) and improving the life cycle of constructive knowledge and its use. The possibilities of modern cognitive intelligent technologies in relation to the development of a consolidated intelligence, an ontologically controlled knowledge market and a national diversified developing control system by the type of National Automated System (NAS) of V.M. Glushkov are analyzed. In this regard, special emphasis is placed on the development of service-oriented systems for research design which can be adapted to a many classes of tasks, can be extended functionally and in tellectually. In conclusion, it is emphasized that the projection of the work on the general theory of evolution on the practical needs of Ukraine in terms of the strategy of its sustainable development is appropriate and presents a state-alone very important direction of scientific research and practical developments with applied using of the results and provisions set forth in this paper.