Румчерод у боротьбі з контрреволюцією та інтервентами у Бессарабії (кінець грудня 1917р. - березень 1918 р.) - Гарчев, П.І.; Кожекін, А.Г. (Український історичний журнал, 1988)
Важлива роль у боротьбі з внутрішньою контрреволюцією та інтервентами у Бессарабії наприкінці 1917 — на початку 1918 років належала ЦВК Рад Румунського фронту, Чорноморського флоту і Одеського військового округу (Румчероду). Спираючись на Кишинівську Раду робітничих, солдатських і селянських депутатів та революційний штаб радянських військ Бессарабського району, Румчерод, його фронтовий відділ у той буремний час провели величезну роботу по мобілізації трудящих району на боротьбу за перемогу Радянської влади у Бессарабії. а потім очолили тут боротьбу проти інтервенції буржуазно-поміщицької Румунії. У загальних рисах це питання висвітлюється в працях з історії Жовтня, присвячених боротьбі за владу Рад на Україні, в Молдавії та на Румунському фронті.