Від упорядників (Історико-географічні дослідження в Україні, 2003)
У збірці вміщено понад двадцять статей. Серед їх авторів - доктори і кандидати наук, початкуючі дослідники та аспіранти Інституту історії України НАН України та Інституту археології НАН України, Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України, викладачі вузів, працівники Національного музею історії України - фахівці в галузі вивчення історичної географії, картографії і топографії, ономастики і етнічної історії Києва, Криму, Кам’янця-Подільського, Півдня України.