Математическое моделирование процесса фильтрационной консолидации насыщенных бинарными солевыми растворами пористых сред в условиях релаксационной фильтрации - Булавацкий, В.М. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Побудовано математичну модель, що описує динаміку процесу фільтраційної консолідації деформованого пористого масиву, насиченого бінарним сольовим розчином, за умов релаксаційної фільтрації. Сформульовано відповідну нелінійну крайову задачу про консолідацію масиву на непроникній основі, наведено алгоритм отримання її наближеного розв’язку, а також результати чисельної реалізації вказаного алгоритму. Mathematical model depicting dynamics of process of filtrational consolidation of a deformed porous massif, saturated with binary saline solution in conditions of relaxational filtration is constructed. The conforming non-linear boundary value problem about consolidation of a massif on the opaque basis is formulated. The algorithm of its approximated solution is adduced as well as outcomes of numerical implementation of the indicated algorithm.