Об одном подходе к рейтингованию высших учебных заведений - Тоценко, В.Г.; Каденко, С.В.; Сигал, Т.Г. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Проаналізовано основні відомі методи рейтингування вищих навчальних закладів (ВНЗ). Запропоновано новий підхід до рейтингування ВНЗ. Пропонується оцінювати ВНЗ не одним числом, а кортежем значень рейтингу, кожна складова якого характеризує можливості ВНЗ з підготовки відповідно дослідника, розробника, експлуатаційника, менеджера підприємства, топ-менеджера. Підготовка фахівця відповідного профілю розглядається як комплексна цільова програма (КЦП), що задається ієрархією знань та умінь, яку будують на основі знань експертів-освітян за допомогою технології, що викладається. Нижній рівень ієрархії задає окремі показники, за якими оцінюється ВНЗ, а ступінь досягнення головної цілі КЦП на основі окремих показників ВНЗ — його рейтинг. Такий підхід забезпечує безпосередній зв’язок рейтингу ВНЗ із якістю навчання і дає його керівництву інформацію про конкретні дії, необхідні для підвищення його рейтингу. Наведено також приклад ієрархії знань та вмінь, застосування якої, на думку авторів, забезпечує підготовку дослідника незалежно від того, в якій предметній області він працює. An analysis of existing higher educational establishment (HEE) rating determination methods is conducted. A new approach to HEE rating determination is suggested. We propose to estimate an establishment not by a single value, but by a tuple of rating values where each element characterizes the university’s ability to educate a researcher, a developer, an operating engineer, an enterprise manager, or a top manager, respectively. Educating a specialist of a given profile is considered as a complex targetoriented program (CTP), represented in a form of skills and knowledge hierarchy, which is built based on experts’data using the described technology. The lowest hierarchy level provides individual indicators to estimate university by, and the extent of the program’s main goal achievement under given indicators’ values determines its rating. This approach assures direct connection between HEE rating and education quality, and provides university management with information on specific measures aimed at raising the rating. A hierarchy example is provided, which, in our view, illustrates the training of a researcher, irrespectively of the area of his work.