Широтно-временные изменения вращения солнечных структур в трех циклах активности Солнца - Зелык, Я.И.; Степанян, Н.Н.; Андреева, О.А. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Для таких утворень на Сонці, як активні ділянки і корональні діри з застосуванням методів спектрального аналізу і побудови графіків ізоліній поверхні сумарної потужності обертання як функції часу і геліоцентричної широти в характерних тридобових інтервалах періодів оцінені широтно-часові зміни співвідношень між сумарною потужністю у різних інтервалах періодів для епох максимумів і мінімумів трьох циклів сонячної активності. Виявлено нову закономірність появи активних ділянок та корональних дір з потужним стабільним обертанням у вузьких інтервалах періодів не тільки в епохи спаду 11-річних циклів (відомо раніше), але й у межах кожного 11-річного циклу між його послідовними локальними максимумами на часових інтервалах і на широтах значного зменшення рівня активності відповідного сонячного утворення. For such formations on the Sun as the active regions and coronal holes with application of spectral analysis methods and plotting of isolines graph of a surface of the total rotation power as function of time and heliocentric latitude in the specific three-day period intervals the latitudinal-time variations of relations between the total power in various period intervals for epochs of maximums and minimums of three cycles of solar activity were estimated. New regularity of occurrence of the active regions and coronal holes with high-power stable rotation in narrow period intervals not only during epoch of 11-years cycles wane (it is known earlier), but also in limits of every 11-years cycles between its series local maxima on time intervals and at latitudes of the considerable decreasing of the activity level of the relevant solar formation is detected.