Інформативна, ідеологічна та дидактична роль окупаційної преси в призвичаюванні українців до життя за новим порядком (на матеріалі місцевих часописів Сумщини 1942–1943 років) - Литвинчук, Н. (Матеріали до української етнології, 2023)
Українське сьогодення загострює увагу дослідників до воєнної тематики. Особливо посилилася зацікавленість до вивчення подій Другої світової війни, що фактично дає підстави говорити про певну реактуалізацію цього періоду у вітчизняних історичних студіях. Осмислення господарського життя в умовах нинішнього лихоліття зі свого боку теж спонукало авторку цієї статті подивитися на досліджувану проблематику через оптику минулого. Зокрема, за мету стояло віднайти й опрацювати низку локальних часописів, які видавалися під час німецької окупації на теренах одного з регіонів. Передусім було завдання відстежити в пропагандистській періодиці інформацію, яка прямо чи опосередковано стосувалася господарського ладу окупованих територій. У результаті наукових пошуків та аналізу відібрані матеріали вдалося згрупувати в чотири блоки, відповідно до їх форми та змістового наповнення. Групування матеріалів у такий спосіб, вивчення їх змісту, окрім іншого, дозволило простежити, як у період німецької окупації локальні газети виконували одночасно кілька функцій ‒ інформативну, ідеологічну та дидактичну. З’ясовано, що ці засоби масової інформації висвітлювали доволі широкий спектр господарського ладу, однак через пропагандистський характер інтерпретація відповідного контенту апріорі має відбуватися з урахуванням контексту тодішнього суспільно-політичного життя. The Ukrainian present is focusing researchers’ attention on military topics. Interest in the study of the Second World War has especially increased, which gives reason to say that this period has been reactualized in national historical studies. The comprehension of the economic life in the context of the current hard times has encouraged the authoress of the submitted article to look at the studied problems through the lens of the past. In particular, the work is aimed at searching for and studying a collection of local magazines published during the German occupation in one of the regions. First of all, the task is to monitor information in propaganda periodicals related directly or indirectly to the economic system of the occupied territories. As a result of scientific research and analysis, the materials have been selected according to their form and content and grouped into four separate blocks. Grouping the materials in this way and studying their content, among other things, has allowed us to trace how local newspapers performed several functions simultaneously during the German occupation: informative, ideological, and didactic. It is found that these media have covered a rather wide range of the Ukrainian economic system, but because of their ideological nature, the interpretation of the relevant content should a priori take into account the context of the social and political life of the time.