Сучасна українська сім’я в умовах війни - Бех, К. (Матеріали до української етнології, 2023)
У статті на основі зібраних експедиційних матеріалів описано особливості створення, існування та життєдіяльність сучасної української сім’ї в умовах воєнних дій. Польовий матеріал з оригінальними життєвими історіями занотовано від респондентів з різних регіонів України (Житомирської, Черкаської, Чернігівської обл.). У публікації використано статистичні дані офіційних джерел, представлено алгоритми оновлених нормативно-правових актів у сфері регулювання сімейних відносин. У розвідці проаналізовано особливості формування і трансформацій сімейних цінностей, які сьогодні залежать насамперед від загроз життю та здоров’ю членів сім’ї. У статті також приділено увагу трансформації сімейних ролей, а саме їх розподілу та значенню в умовах воєнного стану. Ідеться, наприклад, про вивищення ролі жінки-військової не лише на рівні сім’ї, а й у суспільстві. Проаналізовано специфіку волонтерства як додаткової функції та патріотичного обов’язку сім’ї. Здійснено огляд особливостей взаємовідносин сімей з родичами, які проживають у росії; представлено польовий фактаж від різних респондентів, що підтверджують розрив відносин на користь громадянської позиції або виявляють бажання підтримки зв’язку з рідними, незалежно від суспільно-політичних суперечностей. The submitted article is based on the collected expeditionary materials. The peculiarities of the creation, existence, and life of the modern Ukrainian family in the conditions of wartime events are described. Field material has been recorded from the respondents from various regions of Ukraine (Zhytomyr, Cherkasy, Chernihiv oblasts), and with original life stories. The statistical data from official sources is used in the published work. The algorithms of updated legal acts in the field of family relations regulation are submitted. A number of important themes are raised in the article. These are the issues of the formation and transformation of family values, which today depend primarily on the threats to the life and health of family members. The study is also focused on the transformation of family roles, namely their distribution and significance in the conditions of martial law. In particular, we are talking about raising the role of a military woman not only at the family level, but also in society. The peculiarities of volunteering as an additional function and an obligatory duty of the family are analyzed. An overview of the features of the relationship between families and relatives living in Russia is carried out; field facts from various respondents are presented, confirming the break in relations in favour of civic duty, or expressing a desire to maintain contact with relatives regardless of socio-political contradictions.