Харківська округа у 20-х роках ХХ століття: чисельність та етнічний склад населення - Скляр, В. (Матеріали до української етнології, 2023)
Етнокультурне середовище України, зокрема й етнічний склад населення та його територіальні особливості, є важливою темою української етнології. Головним джерелом для досліджень етнічного складу є матеріали переписів населення. Унікальне значення для проведення таких наукових досліджень мають результати перепису населення 1926 року, публікація яких була найбільш повною. Було оприлюднено чисельність населення не лише округ, міст, районів, але й кожного без винятку сільського населеного пункту, а також етнічний склад населення кожної сільської ради. Окремого дослідження, присвяченого вивченню чисельності та етнічного складу населення Харківської округи в цілому, її міського та сільського населення, нині не існує. На основі опрацювання статистичних матеріалів перепису населення 1926 року підготовлено авторські таблиці. У 1926 році українці складали абсолютну більшість в етнічному населенні Харківської округи загалом, серед міського та сільського населення, серед населення 24 із 27 районів, а також серед населення 348 із 411 сільських рад. Більшість теренів Харківщини в 1926 році характеризувалася домінуванням за чисельністю українців та етнічною однорідністю населення при мінімальному територіальному представництві етнічних меншин, розселених дисперсно. Помітним був рівень частки росіян та євреїв серед усього населення м. Харкова, але більшість з-поміж них були мігранти. Росіяни складали більшість серед населення у 3 районах округи. Терени колишньої Харківської округи в межах 1926 року нині належать не лише до складу Харківської (створена 1932 р.), але й Сумської області (створена 1939 р.). Територія 12 районів колишньої Харківської округи повністю чи частково з кінця лютого до початку вересня 2022 року опинилася під російською окупацією і зазнала значних людських втрат та матеріальних збитків від російської агресії. The ethno-cultural environment of Ukraine, in particular the ethnic structure of the population and its territorial features, is an important topic of Ukrainian ethnology. The materials of censuses are the main sources for studies of the ethnic composition. The results of the 1926 census, the publication of which has been the most complete, are of unique importance for conducting such scientific research. The population of not only areas, towns, and districts, but also every rural settlement without exception, as well as the ethnic composition of the population of each village council, has been promulgated. There is currently no separate investigation devoted to the study of the population and ethnic composition of the population of Kharkiv Okruha as a whole, its urban and rural population. The author’s tables have been prepared based on the processing of statistical materials of the 1926 census. In 1926, Ukrainians constituted an absolute majority in the ethnic population of the Kharkiv Okruha as a whole, among the urban and rural population, among the population of 24 out of 27 districts, as well as among the population of 348 out of 411 village councils. In 1926, most of the territories of the Kharkiv region were characterized by the dominance of Ukrainians in terms of number and ethnic homogeneity of the population, with a minimal territorial representation of scattered ethnic minorities. The level of the share of Russians and Jews among the entire population of Kharkiv is noticeable, but the majority of them are migrants. Russians have made up the majority of the population in 3 districts of the okruha. The territories of the former Kharkiv Okruha in the borderlines of 1926 now belong not only to Kharkiv Oblast (established in 1932), but also to Sumy Oblast (founded in 1939). The territory of the 12 districts of the former Kharkiv Okruha has been under Russian occupation completely or partially from the end of February to the beginning of September 2022, and suffered significant human losses and material damage from Russian aggression.