Исследование эффективности метода доопределения выбора модели в задачах моделирования с применением алгоритмов МГУА - Ивахненко, А.Г.; Савченко, Е.А. (Проблемы управления и информатики, 2008)
В реальних задачах моделювання часто виникає складність вибору оптимальної моделі, оскільки найточніших моделей може бути не одна, а декілька. Дя таких випадків запропоновано метод довизначення моделі з використанням додаткового критерію зміщення. Спочатку розраховується критерій регулярності, а потім, якщо вибрати оптимальну модель не вдалося, додатково розраховується критерій зміщення для моделей, які потрапили в інтервал невизначеності. Наведено приклад довизначення моделей в задачі вибору матеріалу поверхні літальних апаратів. The problem of optimal model selection often occurs in a real problems of modeling because there can be several equally accurate models. For this case the method of determination of model by additional bias criterion is proposed. At first the criterion of regularity is calculated, then if the optimal model is not possible to select, the additional bias criterion is calculated for the models which belong to the interval of uncertainty. The example of model additional determination is shown on examples of selection of aircrafts surface material.