Применение метода группового учета аргументов с оператором сдвига для прогнозирования финансовых показателей местных бюджетов - Томашевский, В.Н.; Виноградов, А.Н.; Олейник, Ю.А. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Запропоновано застосування алгоритму адаптивного МГУА з оператором зсуву для прогнозування фінансових показників місцевих бюджетів. Проведено модернізацію МГУА з оператором зсуву шляхом додавання в алгоритм критерію балансу змінних. Наведено приклади використання алгоритму МГУА з оператором зсуву для прогнозування дохідної частини обласного бюджету та зведеного бюджету сіл Волинської області. Виконано порівняння результатів роботи МГУА з критерієм балансу та без нього. Application of GMDH algorithm with a shift operator for forecasting of financial indicators of local budgets is offered. Modernization of GMDH with the shift operator is performed by addition in algorithm the criterion of variables balance. The examples of GMDH algorithm with the shift operator usage for forecasting of tax part of Volyn local budget are given. Comparison of the results of the GMDH work with the balance criterion and without it is made.