Георгій Пятаков у Києві ( До 100-річчя з дня народження ) - Сапун, М.М. (Український історичний журнал, 1990)
18 серпня 1990 року виповнюється 100 років від дня народження Георгія (Юрія) Леонідовича Пятакова — активного революціонера, одного із засновників Компартії України, секретаря першого ЦК КП(6)У. Зараз ми намагаємося переос-мислювати наше історичне минуле. Із забуття повертаються імена складних, неоднозначних,, суперечливих людей. І серед них є прізвище Пятакова, який став жертвою беззаконь часів культу Сталіна в 1937 р. У цій публікації ідеться про його діяльність у рядах нелегальної організації РСДРП у Києві в 1911—1914 рр.