Академік М.І. Яворський: доля вченого - Касьянов, Г.В. (Український історичний журнал, 1990)
Статтю присвячено М.І. Яворському — відомому в 20-ті роки українському історику, академіку АН УСРР і АН Білорусії. Розповідається про трагічну долю вченого, який стояв біля витоків української марксистської історіографії. Аналізуються його наукові погляди, оцінюється творчий доробок. Статья посвящена М.И. Яворскому — известному в 20-е годы украинскому историку, академику АН УССР и АН Белоруссии. Рассказывается о трагической судьбе ученого, стоявшего у истоков украинской марксистской историографии. Анализируются его научные взгляды, оценивается творческое наследие