Голод на Україні у 1946-1947 рр. - Маковійчук, І.М.; Пилявець Ю.Г. (Український історичний журнал, 1990)
Серед широкого кола малодосліджених проблем історії України є чимало й таких, що стосуються повоєнної відбудови сільського господарства республіки. Раніше ця відбудова здебільшого зображалася як суцільний, безперервний трудовий ентузіазм селянства і тривалий час замовчувався голод, що лютував на Україні в 1946-1947 рр., і муки й поневіряння хліборобів, які віддавали останнє, щоб прогодувати розорену війною країну. У статті розкриваються складні хлібні проблеми у перші повоєнні роки. Среди широкого круга малоисследованных проблем истории Украины есть много и таких, которые касаются послевоенного восстановления сельского хозяйства республики. Раньше это восстановление изображалось как сплошной, беспрерывный трудовой энтузиазм крестьянства и длительное время замалчивался голод, свирепствовавший на Украине в 1946-1947 гг., муки и бедствования хлеборобов, которые отдавали последнее, чтобы прокормить разоренную войной страну. В статье раскрываются сложные хлебные проблемы в первые послевоенные годы.