Задачи интерпретации и ассимиляции экспериментальных данных - Губарев, В.Ф. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Більшість обернених задач, пов’язаних з інтерпретацією отриманих в експерименті даних, відноситься до класу так званих некоректно поставлених математичних задач. З використанням ідей регуляризації було розглянуто постановки цих задач, що базуються на варіаційному принципі. Це дозволило знаходити наближені розв’язки, узгоджені з похибкою вихідних даних, і, крім того, здійснювати асиміляцію даних вимірювань в математичну модель досліджуваного об’єкта. Most reverse problems dealing with interpretation of data obtained in experiment are known as ill-posed. Using regularization approach the problem settings based on the variational principle were considered. This allows to define the approximate solutions which are consistent with errors in initial data and besides such approach assumes assimilation of observation data into mathematical model of the plant to be investigated.