Об идентификации линейных стационарных систем - Апостолюк, А.С.; Ларин, В.Б. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Розглянуто алгоритм ідентифікації лінійної стаціонарної системи за результатами виміру перехідного процесу. Цей алгоритм можна інтерпретувати як нелінійний аналог методу Проні. Запропонований алгоритм, як і метод Проні, дозволяє зробити декомпозицію задачі ідентифікації, однак виключає з розгляду проміжну лінійну модель з дискретним часом, що використовується в методі Проні. Наведено узагальнення алгоритму на випадок, коли відомі деякі з коренів характеристичного поліному системи, яка ідентифікується. На прикладах, опублікованих раніше, проведено порівняння точності оцінок, одержаних запропонованим методом та іншими відомими методами розв’язання цієї задачі. The linear stationary system identification algorithm is considered as the result of transient process measurement. This algorithm can be interpreted as nonlinear analog of the Prony’s method. The suggested algorithm as well as the Prony’s method allows making decomposition of an initial problem of identification. However this algorithm excludes from consideration the intermediate discrete time linear model which is used by Prony’s method. Generalization of the algorithm is obtained in case of some known roots of identified system characteristic polynomial. The comparison of precision of estimations obtained by proposed method and other well-known methods of solving this problem are shown on the examples published earlier.