Використання взаємозв’язку тепло- і вологопровідності для відтворення початкового розподілу вологості тіла за його температурними даними - Ґера, Б. (Центр математичного моделювання Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України, 2005)
Отримано розв’язок оберненої задачі відтворення функції початкового розподілу вологості для тепловологопровідного шару однорідної структури на основі моделі, що враховує взаємозалежність температурного поля та вологості тіла. Замість відсутніх початкових умов для вологості задані додаткові умови на температуру, які мають дискретний характер і є неповними. Умова мінімуму функціонала виробництва ентропії для термодинамічної системи з такими термодинамічними параметрами як температура та концентрація вологи, використана для отримання єдиного розв’язку задачі за неповних даних. Проведено аналіз числових розрахунків. The inverse problem of restoration the initial moisture content in regular structure layer based on the model of mutually dependent of body temperature field and moisture content is obtained. Discrete characteristic temperature values data are used to formulate additional condition for temperature instead of unknown initial condition for moisture content. The minimum of the source of entropy expression of thermodynamic system with temperature and moisture concentration thermodynamic parameters is used for obtaining unique solution of inverse problem under incomplete data. The results of calculations are investigated. Получено решение обратной задачи восстановления функции начального распределения влажности для тепловлагопроводящего слоя однородной структуры исходя из модели взаимозависимости температурного поля и влажности тела. Вместо отсуствующих начальных условий для влажности заданы дополнительные условия на температуру, имеющие дискретный характер и являющиеся неполными. Условие минимума функционала источника энтропии для термодинамической системы с такими термодинамическими параметрами как температура и концентрация влажности используется для получения единственного решения задачи при неполных данных. Исследованы результаты численных рассчетов.