До питання про утворення КПЗУ - Карпенко, Ю.О. (Український історичний журнал, 1989)
Минає сімдесят років з того часу, коли в лютому 1919 р. на першому партійному з’їзді, що відбувся у м. Станіславі (нині — Івано-Франківськ), було створено Комуністичну партію Західної України (КПЗУ). До 1923 р. вона називалася Комуністична партія Східної Галичини (КПСГ). Вона зародилась і виросла з класової боротьби пролетаріату під впливом перемоги Великої Жовтневої соціалістичної революції.