Т.Г.Шевченко і О.М.Лазаревський - Сарбей, В.Г. (Український історичний журнал, 1989)
Вперше в радянській історіографії автор узагальнив на основі численних епістолярних, мемуарних та архівних джерел факти, що характеризують тісні дружні взаємовідносини між геніальним українським поетом Т. Г. Шевченком і видатним прогресивним українським істориком О. М. Лазаревським. Показано величезний вплив Шевченка на формування і розвиток історичних поглядів Лазаревського. Впервые в советской историографии автор обобщил на основе многочисленных эпистолярных, мемуарных и архивных источников факты, характеризующие тесные дружеские взаимоотношения между гениальным украинским поэтом Т. Г. Шевченко и выдающимся прогрессивным украинским историком А. М. Лазаревским. Показано огромное влияние Шевченко на формирование и развитие исторических взглядов Лазаревского.