Тарас Григорович Шевченко - революційний демократ, мислитель, борець - Сергієнко, Г.Я. (Український історичний журнал, 1989)
У статті розповідається про життєвий і творчий шлях українського поета й талановитого художника Тараса Григоровича Шевченка, формування його як революційного демократа, борця проти самодержавства і кріпосництва, мислителя, який указував пригніченому народу шлях до кращого майбутнього. Висвітлюються його діяльність у Київській археографічній комісії, Кирило-Мефодіївському товаристві, участь в організації недільних шкіл і журналу «Основа», зв’язки з російськими революційними демократами. В статье рассказывается о жизненном и творческом пути украинского поэта и талантливого художника Тараса Григорьевича Шевченко, формировании его как революционного демократа, борца против самодержавия и крепостничества, мислителя, которьій указьівал угнетенному народу путь к лучшему будущему. Освещаются его деятельность в Киевской археографической комиссии, Кирилло-Мефодиевском обществе, участие в организации воскресних школ и журнала «Основа», связи с русскими революционньїми демократами.