Бишівський район Київської округи у 20-х роках ХХ століття: чисельність та етнічний склад населення - Скляр, В. (Матеріали до української етнології, 2024)
Дослідження етнодемографічних процесів в Україні має важливе значення в сучасній українській етнології. Статистичні матеріали щодо чисельності та етнічного складу населення, зокрема, дані перепису населення 1926 року, є важливим джерелом у проведенні досліджень етнодемографічних процесів, що відбувалися в 20-х роках ХХ ст. у Київській окрузі, зокрема й у Бишівському районі. Від початку 30-х років ХХ ст. ці унікальні статистичні матеріали опинилися у «спецхрані», тож не були доступні для науковців – заборона на їхнє оприлюднення існувала аж до розпаду СРСР. На основі опрацювання матеріалів переписів населення 1926 та 2001 років проведено розрахунки та підготовлено таблиці щодо чисельності та етнічного складу населення Бишівського району. Бишівський район як окрема адміністративно-територіальна одиниця проіснував з березня 1923 року до березня 1959-го. Від березня 1959-го й до червня 2020 року територія колишнього Бишівського району була в складі Макарівського району Київської області. До Бишівського району 1926 року належало 20 сільських рад, а поселенська мережа складалася зі 108 населених пунктів. Бишівський район характеризувався етнічною однорідністю населення, абсолютним домінуванням за чисельністю на його теренах українців на тлі поодиноких представників етнічних меншин, розселених у дисперсний спосіб. Протягом 1926–2001 років відбулося досить істотне скорочення чисельності населення Бишівського району (у 2,5 рази), попри те, що він розташовувався на незначній відстані від Києва. Це зменшення чисельності було б іще стотнішим, проте сталася евакуація на терени Бишівщини населення із зони відчуження після аварії на Чорнобильській АЕС. The study of ethno-demographic processes in Ukraine is important in modern Ukrainian ethnology. Statistical materials on the number and ethnic composition of the population, in particular, the 1926 census data, form an important source for researching ethno-demographic processes in the 1920s in the Kyiv region, including the Byshiv district. Since the early 1930s, these unique statistical materials have been in ‘special storage’ and are not available for scientists, and a ban on their publication remained in place until the dissolution of the USSR. It is calculated and the tables are prepared on the number and ethnic composition of the population of the Byshiv district after the data of the 1926 and 2001 censuses. Byshiv district, as a separate administrative-territorial unit, existed from March 1923 to March 1959. The territory of the former Byshiv district has been a part of the Makariv district of the Kyiv region. In 1926, the Byshiv district included 20 village districts, and the settlement network consisted of 108 settlements. The Byshiv district has been characterized by the ethnic homogeneity of the population, absolute dominance of Ukrainians on its territory, with a few representatives of ethnic minorities settled dispersedly. Quite a significant reduction of the population of the Byshiv district (by 2.5 times) has taken place during the period from 1926 and 2001, despite the fact that it is located at a short distance from Kyiv. This decline would have been even more significant if there had been no evacuation of the population from the exclusion zone after the Chernobyl accident to the Byshiv district.