Сучасні аспекти повсякдення малого міста у висвітленні регіональної преси - Бацвін, А. (Матеріали до української етнології, 2024)
У статті досліджується роль місцевої періодики як джерела інформації про повсякденне життя мешканців малого міста Галича в окреслений період незалежності України (1991–2016). Матеріалами розвідки стали публікації в газетах «Галицьке слово» та «Дністрова хвиля», які відображають суспільні, культурні, економічні й побутові аспекти життя громади. Автор аналізує зміст тематичних рубрик, за якими можна простежити зміни, що відбулися від соціальних і адміністративно-економічних процесів до культурних та релігійних практик. Газети також приділяли увагу адміністративним і економічним процесам, висвітлюючи підприємницьку діяльність, зміни в законодавстві та інфраструктурні проєкти. Окрему увагу приділено ролі преси у відображенні культурного життя та святкових традицій міста. Газети публікували матеріали про культурні заходи, зокрема фестивалі, хорові академії, виставки та спортивні події, що слугували інструментом формування місцевої ідентичності. Дослідження підкреслює значення місцевої преси як «літопису» повсякденного життя, що документує важливі події й водночас формує громадську думку, сприяє соціальній згуртованості та збереженню культурної спадщини. Газетні публікації не лише інформували населення про поточні події, а й сприяли виробленню ціннісних орієнтирів, висвітлюючи проблеми та досягнення громади. Завдяки своїй структурі й тематичній різноманітності місцева періодика стала важливим інструментом у формуванні історичної пам’яті, збереженні локальної ідентичності та адаптації громади до сучасних соціальних змін. The article investigates the significance of local periodicals as a source of information about the everyday life of residents in the small town of Halych during Ukraine’s independence period (1991–2016). The research materials include issues of the newspapers Halych Word (Halytske Slovo) and Dniester Wave (Dnistrova Khvylia), reflecting the social, cultural, economic, and everyday aspects of community life. The author is analysing thematic sections of the published works, which reveal a wide range of issues, from social and administrative-economic processes to cultural and religious practices. Attention is also paid to administrative and economic processes, covering entrepreneurial activities, legislative changes, and infrastructure projects. Special emphasis is placed on the press’s significance in reflecting the cultural life and festive traditions of the town. The newspapers have published materials on cultural events, including festivals, choral academies, exhibitions, and sports events, as tools for fostering local identity. The importance of local press as a «chronicle» of everyday life, which not only documents significant events but also forms public opinion, fosters social cohesion, and preserves cultural heritage, is emphasized in the study. Newspaper published works inform the population about current events as well as contribute to the formation of value orientations, highlighting the community’s problems and achievements. Owing to its structure and thematic diversity, the local periodicals have become a vital tool in forming historical memory, preserving local identity, and adapting the community to contemporary social changes.