Етнічний чинник формування та збереження ідентичності населення українсько-російського пограниччя: історико-етнографічні аспекти (на прикладі Сіверщини) - Рендюк, Т. (Матеріали до української етнології, 2024)
Статтю присвячено дослідженню історичних, етнографічних, культурних, релігійних процесів та мовних впливів у порубіжних регіонах України, які межують із російською федерацією або є історико-етнографічними українськими територіями в сусідній країні, на формування й збереження ідентичності населення українського пограниччя. Метою розвідки є вивчення означених аспектів у межах Сіверщини – північно-східного регіону українсько-російського порубіжжя. Установлено, що саме цей український історико-етнографічний регіон підпав під найпершу та найбільшу русифікацію, починаючи з часів московсько-литовської війни 1500–1503 років за ці північно-східні українські землі. За часів московського царства, російської імперії, Радянського Союзу цей процес лише інтенсифікувався. Нинішня агресивна росія перейшла до вкрай негативного способу деукраїнізації регіону – фізичного знищення українців шляхом військового вторгнення в рамках повномасштабної фази розв’язаної у 2014 році війни проти України. Зроблено висновок про те, що кількісний дисбаланс між етнічними українцями та росіянами в цьому регіоні помежів’я на користь останніх пояснюється, з одного боку, інтенсивною асиміляторською політикою росії стосовно етнічних українців, а з іншого, – недостатньою увагою та підтримкою українців у сусідній державі з боку самої України. The article is devoted to the study of historical, ethnographic, cultural, and religious processes and linguistic influences in the frontier regions of Ukraine, bordering on the Russian Federation, or are historical and ethnographic Ukrainian territories in a neighbouring country, on the formation and preservation of the identity of the population of the Ukrainian borderline. The purpose of the work is to study the specified aspects within the boundaries of Sivershchyna, known as the northeastern region of the Ukrainian-Russian border. It is ascertained that this Ukrainian historical ethnographic region has undergone the earliest and largest Russification, starting from the time of the Muscovite-Lithuanian war of 1500–1503, in these north-eastern Ukrainian lands. During the times of the Muscovite Empire, the Russian Empire, and the Soviet Union, this process has been intensified. The current aggressive Russia has moved to an extremely negative way of de-Ukrainization of the region – the physical destruction of Ukrainians through a military invasion as part of the full-scale phase of the war against Ukraine launched in 2014. It is concluded that the quantitative imbalance between ethnic Ukrainians and Russians in this border region in favour of the latter is explained, on the one hand, by Russia’s intensive assimilationist policy towards ethnic Ukrainians, and on the other hand, by the insufficient attention and support of Ukrainians in the neighbouring state by Ukraine itself.