Патріотичний неототемізм у реаліях українського Tempus Belli - Дєдуш, О. (Матеріали до української етнології, 2024)
У статті розглянуто поняття «патріотичні неототеми» – популярні культурно-символьні патерни, що мають оберегове та ідеологічно-ідентифікаційне значення в контексті відображення реалій воєнного повсякдення українців. Вітчизняні патріотичні неототеми сягають корінням часів Козаччини. У період бездержав’я та окупації ним став образ Тараса Шевченка, зображення якого було фактично громадянсько-релігійною іконою в оселі свідомого українця. Національно-визвольні змагання 1917–1921 років сприяли появі нових форм патріотичних рефлексій, зокрема, через образ «червоної калини» в однойменній пісні. Новий і значно ширший пласт подібних явищ з’явився від початку російської агресії проти України у 2014 році, а під час повномасштабного вторгнення московитських терористів цей перелік значно зріс. Серед ознак патріотичних неототемів ми вирізняємо наявність чіткої назви, реалістичне або міфічне походження, моральну амбівалентність, здатність функціонувати як бренд. За типами можна виокремити такі неототеми: анімалістичні, технологічні, міфологічні, сентенційно-поетичні та презентаційно-одягові. Цей феномен здатний виконувати низку функцій, зокрема символьну-захисну, націоідентифікаційну, пропагандистську, педагогічно-виховну, брендизаційну, мотиваційно-деморалізаторську та паліативну. Походження патріотичних неототемів може бути медійним, інтернет-фольклорним (фольклорним) та авторським. Крім власне позитивних моментів побутування, цей феномен також став об’єктом нещадної комерційної експлуатації, що призводить до інфляції його ідентифікаційного значення. Однак наявні та нові патріотичні неототеми є невід’ємною, «живою» частиною буття українців за умов воєнного часу. The concept of «patriotic neototems» is considered in the article. It concerns popular cultural-symbolic patterns that hold protective and ideological-identifying significance in reflecting the realities of Ukrainian’s wartime everyday life. Ukrainian patriotic neototems trace their roots back to the Cossack era. During the periods of statelessness and occupation, the image of Taras Shevchenko has become such a neototem, with his depiction practically becoming a civic-religious icon in the home of a conscious Ukrainian. The national liberation struggle of 1917–1921 gave rise to new forms of patriotic reflection, particularly through the image of the «Red viburnum» («Chervona kalyna») in the eponymous song. A new and significantly broader layer of such phenomena has emerged with the beginning of Russian aggression against Ukraine in 2014, and this list increases significantly during the full-scale invasion of Moscow's terrorists. We identify clear names, realistic or mythical origins, moral ambivalence, and the ability to function as a brand as key features of patriotic neototems. By type, such neototems can be divided into animalistic, technological, mythological, sententious-poetic, and presentational-clothing categories. This phenomenon can perform several functions, including symbolic-protective, nation-identifying, propagandistic, educational, branding, motivational-demotivational, and palliative. The origin of patriotic neototems can be media-based, internet-folkloric (folkloric), or authorial. In addition to the positive aspects of their circulation, this phenomenon has also become the object of ruthless commercial exploitation, leading to the inflation of their identification value. However, existing and new patriotic neototems are an integral, «living» part of the life of Ukrainians during wartime.