Картограф історії України Юрій Лоза - Пащенко, В.; Сосса, Р. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2022)
Вагомий розвиток національної картографічної школи після проголошення незалежності значною мірою пов’язаний з діяльністю окремих особистостей. Такою постаттю в історичному картографуванні є Юрій Лоза. Мета статті полягає в аналізі творчої картографічної діяльності Ю. Лози, спрямованої на розвиток і становлення української картографічної школи, зокрема вітчизняної історичної картографії. Методологічну основу становлять принципи історизму, об’єктивності, науковості. Використано загальнонаукові засоби дослідження (аналіз, синтез, узагальнення) та методи джерелознавчого аналізу, персоналізації, біографічний. Основні результати дослідження. Як висококваліфікований фахівець-картограф Ю. Лоза сформувався на картографічному виробництві, велика заслуга у цьому головного редактора Науково-редакційного картоукладального підприємства Г. П. Курдіної. Тут він розробив і відредагував близько 120-и політико-адміністративних карт, навчальних фізичних і економічних карт, планів міст, атлас туриста «Київ». Спочатку основним зацікавленням Ю. Лози було картографування адміністративно-територіального поділу України, включно з дослідженнями мережі населених пунктів і зміни їх назв в історичному вимірі. Створення «Оглядової мапи України» (1994) і виклики у відродженій українській державі щодо осмислення свого минулого стали поштовхом для зосередження на історичному картографуванні. Енциклопедичні знання територіального устрою, вільне орієнтування в історичному матеріалі, знання найновіших наукових досліджень в окремих галузях минулого уможливили створення Ю. Лозою за власною авторською концепцією низки історичних атласів України – від серії шкільних атласів до серії великоформатних карт і фундаментальних, академічних атласів (2010, 2015). Висновки. Наголошено, що основними картографічними уподобаннями та здобутками Ю. Лози є картографування адміністративно-територіального устрою й історії України. Новаторська картографічна діяльність Ю. Лози сприяла становленню національної картографічної школи, а видані ним історичні атласи України стали найвищими здобутками вітчизняної історичної картографії. The significant development of the national cartographic school after the declaration of independence is largely connected with the activities of individual personalities. Yuriy Loza is such a figure in historical mapping. The purpose of the article is to analyze the creative cartographic activity of Y. Loza, aimed at the development and establishment of the Ukrainian cartographic school, especially historical cartography. As a highly qualified expert cartographer, Y. Loza was formed in cartographic production, thanks to the chief editor of H. P. Kurdina Scientific- Editorial Cartographic Enterprise. He developed and edited about 120 politicaladministrative maps, educational physical and economic maps, city plans, tourist atlas «Kyiv». Initially, Yu. Loza’s main interest was the mapping of the administrative- territorial division of Ukraine, including researching the network of settlements and changes in their names in the historical dimension. The creation of the «Overview Map of Ukraine» (1994) and the challenges of the newly emerged Ukrainian state about its past understanding became the stimulus for focusing on historical mapping. Encyclopedic knowledge of the territorial structure, free orientation in historical data, knowledge of the latest scientific research in certain fields of the past made it possible for Y. Loza to create several historical atlases of Ukraine based on his own author’s concept, from a series of school atlases to a series of large-format maps and fundamental, academic atlases (2010, 2015). Article emphasizes that Y. Loza’s main cartographic preferences and achievements are the mapping of the administrative-territorial structure and history of Ukraine. Y. Loza’s innovative cartographic activity contributed to the foundation of the national cartographic school, and the historical atlases of Ukraine published by him became the highest achievements of domestic historical cartography.