Постмілітарні об’єкти Львівської області (фортифікаційні споруди) як об’єкт вебкартографування - Репехович, С.; Сосса, Р. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2022)
Дієвим засобом візуалізації просторової інформації про постмілітарні об’єкти є вебкартографування, яке уможливлює зручний доступ до великих обсягів різноманітної інформації. Метою статті є дослідження фортифікаційних споруд Львівщини для створення інтерактивного вебресурсу постмілітарних об’єктів області. Методологія базується на принципах історизму системності, науковості, інформативності, достовірності та сучасності, верифікації. Широко використано методи локальної історії, критичного аналізу джерел, польових досліджень. Основні результати дослідження. Проведено аналіз і всебічне вивчення основних фортифікаційних споруд Львівської області як об’єктів вебкартографування. Хронологічно досліджені фортифікаційні споруди охоплюють періоди австрійський, польський, радянський та німецької окупації. Для вияснення актуального стану фортифікаційних споруд проведено численні польові експедиції. Підготовлено базу даних (текстовий та ілюстративний матеріали, схеми) для інформаційного наповнення інтерактивної карти. Опрацьовано інформацію про форти Перемиської фортеці, Миколаївську фортецю, Львівську цитадель, Брюховецький форт, Струмилівський та Рава-Руський укріплені райони, німецькі довготривалі вогневі споруди у Львові. Висновки. Встановлено основні фортифікаційні споруди для вебкартографування постмілітарних об’єктів Львівської області. Зібраний матеріал забезпечує змістовне наповнення вебкарти постмілітарних об’єктів регіону в сегменті фортифікаційних споруд. Web mapping is an effective tool of visualizing spatial information about postmilitary objects, which enables access to large amount of various information. The purpose of the article is to research the fortifications of L’viv Oblast for the creation of an interactive web resource of post-military objects in the region. The methods of local history, critical analysis of sources, and fieldwork are widely used in this research. An analysis and comprehensive study of the main fortification structures of the L’viv region as objects of web mapping was carried out. Chronologically researched fortifications cover the periods of Austrian, Polish, Soviet and Nazi occupation. The authors have conducted an extensive fieldwork to find out the actual state of the fortifications. A database (textual and illustrative materials, diagrams) has been prepared for the information content of the interactive map. The data regarding the Peremysl Fortress, Mykolaiv Fortress, L’viv Citadel, Bryukhovetsky Fort, Strumylivskyi and Rava-Rusky fortified areas, German long-term fire structures in L’viv has been processed. The main fortification structures for web mapping of postmilitary objects of the L’viv region have been determined. The collected data provides an additional supplement of the web map of post-military objects of the region in the segment of fortifications.