Територія сучасної України доби Великого переселення народів в історико-географічній візії пізньоантичних авторів - Трубчанінов, С. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2022)
У статті стверджується, що історико-географічний образ теренів сучасної України сформувався в уявленні освічених західноєвропейців пізньоантичної доби та візантійців під впливом праць давньогрецьких і римських авторів. Надчорномор’я і суміжні регіони залишалися майже незмінними на ментальній мапі багатьох поколінь європейців. Навіть оповідаючи про актуальні і сучасні їм явища, історики, географи, політики пізньої Римської імперії, раннього західноєвропейського середньовіччя та Візантії передусім спиралися на праці Геродота, Страбона, Птолемея та інших відомих інтелектуалів минулого. Зокрема, Амміанус Марцеллінус, якого називають «останнім великим істориком Риму», у своїх географо-етнографічних екскурсах до праці «Res gestae» описує Надчорномор’я так, ніби там мешкали ті ж самі племена, що й два-чотири-шість століть тому. Парадоксально, але власні спостереження цей автор відклав на другий план. На початку V ст. Паулус Оросіус створив працю, яка на багато століть стала джерелом наслідування при описові різних частин світу. Великою популярністю користувалися також твори Ісідоруса, особливо його 20-томна праця «Etymologiarum». Ісідорус висловив чимало суджень щодо походження та найменування різних народів. У зв’язку з переселенням у Надчорномор’я германських племен готів терени сучасної України потрапили в поле зору істориків Кассіодоріуса та Йорданіса. Їхні твори містять низку історико-географічної інформації. Походження і географічна сутність деяких топонімів та етнонімів Надчорномор’я розкривається в етимологічному довіднику Стефаноса Візантійського «Ethnica». Джерелом його інформації були праці істориків, географів і поетів архаїчної доби, кла- сичного та елліністичного періодів. Весь відомий у пізній античності світ був описаний невідомим географом у «Космографії» на початку VIII ст. у Равенні в Італії. Важливе місце у творі займала історико-географічна інформація про терени сучасної України. Порівняно з попередниками авторові більше відомо про заселення берегів Понту, він називає 33 міста в країні Боспоранії. Article states that the historical-geographic image of the territory of modern Ukraine has been formed in Western European intellectual imagination in the era of late antiquity under the influence of ancient Greek and Roman authors. Even when historians, geographers, politicians of the late Roman Empire, the early Western European Middle Ages and Byzantium were talking about ongoing events, they primarily relied on the works of Herodotus, Strabo, Ptolemy Claudius Ptolemy and other famous intellectuals of the past. Ammianus Marcellinus in his geographical and ethnographic excursions to the work “Res gestae” described the land above the Black Sea as the place of inhabitance of the same tribes which had lived there two, four or six centuries ago. In early V cent. AD Paulus Orosius created a work that became a source of imitation for many centuries describing different parts of the world. The works of Isidorus Hispalensis were also very popular, especially his “Etymologiarum”. Isidorus expressed many testimonies about the origin and names of certain peoples. In connection with the migration of Germanic Goth tribes to the Black Sea region, the Ukrainian territories became of a great interest to historians Cassiodorius Senator and Iordanis. The origin and geographical essence of some toponyms and ethnonyms of the Black Sea region were revealed in Stephan’s of Byzantium etymological reference book “Ethnica”. Works of historians, geographers and poets of the Archaic, Classical and Hellenistic periods were his sources of information. His successors paid more attention to events that were closer to them in time. In addition, in the later etymological dictionaries of Byzantine authors, much less space was allocated to the historical and geographical characteristics of the lands above the Black Sea. The entire world known in late antiquity was described by an unknown geographer at the beginning of the VIII-th century in Ravenna, Italy. Compared to his predecessors, the author of “Ravenna Cosmography” knew more about the settlement of the shores of Pontus.