Ідеологія анархістського руху в Україні періоду 1917-1921 років - Ситник, О. (Схід, 2009)
У статті охарактеризовано процес формування та розвою ідеології анархізму. Зокрема
розглянуто її розвиток в Україні періоду 1917-1921 років. Показано трансформаційний характер ідеології українських анархiстів, визначено вплив російських засновників анархізму М. Бакуніна та П. Кропоткіна на розвиток анархістських ідей на українському ґрунті.
Акцентовано досить виразну тотожність ідеологій анархізму та більшовизму, насамперед
завдяки їхньому утопічному характеру, ігноруванню моральних і духовних цінностей, а також - прав і гідності особи. In the article the process of forming and development of ideology of anarchism is described. In particular its
development is considered in Ukraine period 1917-1921 years. The transformation character of ideology of the Ukrainian
anarchists is shown, certainly influence of the Russian founders of anarchism of M. Bakunina and P. Kropotkina is on
development of anarchist ideas on Ukrainian . The expressive enough identity of ideologies of anarchism and bolshevism
is accented, above all things due to their utopian character, ignoring of moral and spiritual values and also - rights and
dignity of person.