100-lecia Polskiego Przeglądu Kartograficznego - Konopska, B.; Słomska-Przech, K. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2023)
„Polski Przegląd Kartograficzny” (obec. „Polish Cartographical Review”) to jedno z najstarszych czasopism kartograficznych na świecie, które w 2023 roku obchodziło 100-lecie istnienia. Czasopismo założone w 1923 roku przez Eugeniusza Romera profesora geografii Uniwersytetu Jana Kazimierza we Lwowie wydawane było do 1934 r. przez wydawnictwo „Książnica-Atlas”. Po II wojnie światowej czasopismo reaktywowano w 1969 roku. Zabiegali o to głównie kartografowie z ośrodka warszawskiego, ale funkcję redaktora naczelnego powierzono prof. Franciszkowi Uhorczakowi z Lublina, lwowskiemu współpracownikowi E. Romera. Od 2015 roku Przegląd jest publikowany w otwartym dostępie on-line w języku angielskim na platformie renomowanego wydawnictwa De Gruyter pod zmienionym tytułem „Polish Cartographical Review” (https://sciendo.com/journal/PCR). Z czasopisma wyrosły dodatkowe serie: od 2008 roku „Biblioteka Polskiego Przeglądu kartograficznego” i od 2015 roku „Polish Cartographical Review. Suplement w języku polskim”. „Polski Przegląd Kartograficzny” (нині «Polish Cartographical Review») («Польський картографічний огляд») – один із найстаріших картографічних журналів у світі, який у 2023 р. відзначив своє 100-річчя. Журнал, заснований у 1923 р. професором географії Університету імені Яна Казимира у Львові Евгеніушем Ромером, до 1934 р. виходив у видавництві «Książnica-Atlas». Після Другої світової війни журнал було відновлено в 1969 р. Цього прагнули переважно картографи варшавського осередку, але функцію головного редактора було доручено проф. Францішеку Угорчаку з Любліна, львівському співробітнику Е. Ромера. З 2015 р. Огляд публікується у відкритому доступі в онлайн англійською мовою на платформі відомого видавництва De Gruyter під зміненою назвою «Polish Cartographical Review» (https://sciendo.com/journal/PCR). Журнал започаткував додаткові серії: з 2008 р. «Бібліотека Польського картографічного огляду», а з 2015 р. «Польський картографічний огляд. Додаток польською мовою. «Polski Przegląd Kartograficzny» (Polish Cartographical Review) is one of the oldest cartographic magazines in the world, which celebrated its 100th anniversary in 2023. The journal, founded in 1923 by Eugeniusz Romer, professor of geography at Jan Kazimierz University in Lviv, was published until 1934 by the publishing house «Książnica-Atlas». After World War II, the magazine was reactivated in 1969. It was mainly requested by cartographers from the Warsaw center, but the position of editorin- chief was entrusted to Prof. Franciszek Uhorczak from Lublin, a Lviv associate of E. Romer. Since 2015, the Review has been published in open access online in English on the platform of the renowned De Gruyter publishing house under the revised title «Polish Cartographical Review» (https://sciendo.com/journal/PCR). Additional series have grown out of the journal: since 2008 «Library of the Polish Cartographical Review» and since 2015 «Polish Cartographical Review. Supplement in Polish».