Відкритість економіки Закарпатської області та України і вплив на неї управлінського фактора - Конопльова, І. (Схід, 2009)
Ураховуючи важливу роль міжнародної торгівлі як фактора соціально-економічного розвитку країни та регіону, зокрема, у статті проаналізовано стан та ступінь залежності від
міжнародної торгівлі України та Закарпатської області, розраховано показники відкритості
їх економік, визначено фактори, які сприяють або перешкоджають міжнародній торгівлі, а
також окреслено цілі, досягнення яких сприятиме усуненню цих перешкод та вимагатиме
застосування ефективних інструментів управління економікою, які відповідають європейським та світовим стандартам. Taking into consideration the important role of international trade as a factor of social and economic development
of a country or a region, the condition and measure of dependence of Ukraine and Zakarpatska oblast from international
trade were analyzed, indicators of openness of their economies were calculated, factors contributing to and hampering
international trade were defined as well as objectives, achievement of which contribute to removal of such obstacles
and which requires application of effective instruments of economic governance complying with the European and
world standard were defined in the article.