Постмілітарні об’єкти Львівської області (військові частини, ракетні комплекси, летовища, бункери зв’язку, криївки) як об’єкт вебкартографування - Репехович, С.; Сосса, Р. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2023)
Ефективним засобом візуалізації просторової інформації про постмілітарні об’єкти є вебкартографування, яке уможливлює зручний доступ до великих обсягів різнопланової інформації. Метою статті є дослідження військових частин, ракетних комплексів, летовищ, бункерів зв’язку, криївок Львівщини для створення інтерактивного вебресурсу постмілітарних об’єктів області. Методологія базується на принципах історизму системності, науковості, інформативності, достовірності та сучасності, верифікації. Широко використано методи локальної історії, критичного аналізу джерел, польових досліджень. Основні результати дослідження. Проведено аналіз і всебічне вивчення основних постмілітарних об’єктів Львівської області для цілей вебкартографування. Хронологічно досліджені споруди охоплюють в основному радянський період і, частково, період німецької окупації. Для вияснення актуального стану об’єктів проведено численні польові експедиції. Підготовлено базу даних (текстовий та ілюстративний матеріали, схеми) для інформаційного наповнення інтерактивної карти. Опрацьовано інформацію про військові частини спеціального зв’язку, артилерійські, механізовані, ракетні, авіаційні та десантно-штурмові підрозділи, артилерійські склади, військові комісаріати. Виокремлено значення реконструйованих музеїв-криївок для історико-патріотичного виховання молоді. Висновки. Встановлено основні військові частини, ракетні комплекси, летовища, бункери зв’язку, криївки для вебкартографування постмілітарних об’єктів Львівської області. Зібраний матеріал забезпечує змістовне наповнення вебкарти постмілітарних об’єктів регіону у даному сегменті інформації. Web mapping is an effective tool of visualizing spatial information about postmilitary objects, which enables access to large amount of various information. The purpose of the article is to research the military units, missile complexes, airfields, communication bunkers, hideouts of L’viv Oblast for the creation of an interactive web resource of post-military objects in the region. The methodology is based on the principles of historicism, systematicity, scientificity, informativeness, reliability and modernity, verification. The methods of local history, critical analysis of sources, and fieldwork are widely used in this research. An analysis and comprehensive study of the main fortification structures of the L’viv region as objects of web mapping was carried out. Chronologically researched fortifications cover the periods of Soviet and partly Nazi occupation. The authors have conducted an extensive fieldwork to find out the actual state of the fortifications. A database (textual and illustrative materials, diagrams) has been prepared for the information content of the interactive map. The data regarding the information about special communications military units, artillery, mechanized, missile, aviation and airborne assault units, artillery depots, military commissariats has been processed. The importance of reconstructed hideout museums for the historical and patriotic education of young people is highlighted. The main military units, missile complexes, airfields and airbases, communication bunkers, hideouts for web mapping of post-military objects of the L’viv region have been determined. The collected data provides a substantive supplement of the web map of post-military objects of the region in this segment of information.