Автоматическое резюмирование текстовых документов с помощью кластеризации предложений - Алгулиев, Р.М.; Алыгулиев, Р.М. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Для забезпечення мінімальної надмірності в резюме і максимально можливого відображення контенту документа запропоновано метод автоматичного резюмування текстових документів, який базується на кластеризації речень. Кластеризація речень застосовується з метою визначення тематичних розділів та інформативних речень. Кількість кластерів (тематичних розділів) визначається за допомогою спеціально розробленого алгоритму. Описано алгоритм синтезу нейронної мережі для розв’язання задачі кластеризації. The generic document summarization method based on sentences clustering is proposed. The proposed approach allows revealing topical sections in a document which is one of difficult problems in the document summarization. The clustering problem is formulated as a binary quadratic integer programming problem. For solving the binary quadratic integer programming problem the synthesis algorithm of a neural network is described.