Управление угловой переориентацией космического аппарата посредством маховиков - Ефименко, Н.В. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Для задач просторової переорієнтації космічного апарата з довільного початкового в кінцеве положення визначено програмну траєкторію та керування, що її реалізує. Здійснено оптимізацію програмної траєкторії за заданим критерієм. Наведено результати чисельного моделювання. Запропоновані алгоритми реалізовано в системі керування космічного апарата «Egyptsat-1», спроектованого в ДКБ «Південне» в рамках міжнародного контракту між Україною та Єгиптом. Program trajectory and control that implements it are evaluated for problems concerned with the spacecraft spatial reorientation from its initial state to the finite state. There is an optimization of the program trajectory according to specified criterion. Сomputational modeling results are presented. Algorithms are implemented in the «Egyptsat-1» satellite control system, manufactured by «Yuzhnoye» SDO within the international contract between Ukraine and Egypt.