Руська метрика: книги польської коронної канцелярії для українських земель (1569-1673 рр.) - Кеннеді Грімстед, П. (Український історичний журнал, 1989)
У статті відомої американської дослідниці професора Інституту українських досліджень Гарвардського університету вперше проведено кодикологічний аналіз актових книг так званої Руської або Волинської метрики (1569-1673) — одного з найцінніших комплексів джерел з історії України доби феодалізму. Простежено процес формування цієї складової частини Коронної, а не Литовської метрики, як традиційно вважалося у вітчизняній історіографії. Реконструйовано первісний склад зібрання. Розкрито історію складання інвентарів - поактових описів книг у XVII - першій половині ХІХ ст. Висвітлено сучасний стан вивчення і використання книг Руської метрики, накреслено перспективи оперативного введення її до наукового обігу шляхом здійснення публікації регестового типу. Нині в рамках Археографічної комісії АН УРСР готується до видання корпус оригінальних регестів книг метрики, до якого увійде розширений варіант даної статті. В статье известной американской исследовательницы профессора Института украинских исследований Гарвардского университета впервые проведен кодикологический анализ актовых книг так называемой Руськой или Волынской метрики (1569—1673) — одного из самых ценных комплексов источников по истории Украины эпохи феодализма. Прослежен процесс формирования этой составной части Коронной, а не Литовской метрики, как традиционно считалось в отечественной историографии. Реконструирован первичный состав собрания. Раскрыта история составления инвентарей — поактовых описей книг в XVII — первой половине XIX в. Освещено современное состояние изучения и использования книг Руськой метрики, очерчены перспективы оперативного введения ее в научный оборот путем осуществления публикации регесто-вого типа. В настоящее время в рамках Археографической комиссии АН УССР готовится к изданию корпус оригинальных регестов книг метрики, в которое войдет расширенный вариант данной статьи.