Перше зібрання творів В. І. Леніна українською мовою - Канцелярук, Б.І. (Український історичний журнал, 1989)
Розглядаються деякі аспекти передісторії та історії здійснення перших перекладів творів В. І. Леніна українською мовою, показано умови, за яких, власне, й набувався досвід роботи над перекладом ленінської теоретичної спадщини в УРСР. Рассматриваются некоторые аспекты предыстории и истории осуществления первых переводов сочинений В. И. Ленина на украинский язык, показаны условия, в которых, собственно, и приобретался опыт работы над переводом ленинского теоретического наследия в УССР.