Предмет та об'єкти дослідження історіографії - Санцевич, А.В. (Український історичний журнал, 1989)
Предмет історіографії характеризується в статті як розкриття закономірностей різних етапів історичного пізнання й мислення, відображення історичною наукою подій минулого й сучасності. Автор виділяє й коротко характеризує такі об'єкти історіографічних розробок, як історичні дослідження (праці з історії), життєвий і творчий шляхісториків, діяльність історичних установ, наукової періодики та ін. Відзначається, що в кожному окремому історіографічному дослідженні не обов'язково має розкриватися один об'єкт. У великих працях їх може бути кілька. Автор полемізує з іншими історіографами щодо поняттєвого апарату історіографії, вважаючи, зокрема, що категорії «історіографічний факт» та «історіографічне джерело» є умоглядними. Предмет историографии характеризуется в статье как раскрытие закономерностей разных этапов исторического познания и мышления, отображения исторической наукой событий прошлого и современности. Автор выделяет и кратко характеризует такие объекты историографических разработок, как исторические исследования (труды по истории), жизненный и творческий путь историков, деятельность исторических учреждений, научной периодики и пр. Отмечается, что в каждом отдельном историографическом исследовании не обязательно должен раскрываться один объект. В больших трудах их может быть несколько. Автор полемизирует с другими историографами относительно понятийного аппарата историографии, полагая, в частности, что категории «историографический факт» и «историографический источник» являются умозрительными.