Критика буржуазних трактувань ролі трудящого селянства України у боротьбі за перемогу Жовтневої революції та захист її завоювань (1917-1920 рр.) - Горак, В.С. (Український історичний журнал, 1989)
Спростовуються твердження західної історіографії, насамперед представників «українознавства», про те, що селянство України у 1917—1920 рр. нібито виступало активним пособником різних контрреволюційних сил. Безпідставність таких поглядів доводиться на основі значного фактичного матеріалу. Опровергаются утверждения западной историографии, прежде всего представителей «украиноведения», о том, что крестьянство Украины в 1917—1920 гг. якобы выступало активным пособником различных контрреволюционных сил. Несостоятельность таких взглядов доказывается на основе значительного фактического материала.