Геоісторичні та картографічні проєкції назви "Україна" - Верменич, Я. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2024)
Метою статті є пошук відповідей на актуалізовані сучасними мілітарними викликами питання: як і коли на карти Європи та світу потрапила Україна? Який простір вона займала в різний час? Як історичні назви українських земель змінювалися протягом століть? Прояснення цих питань в умовах російсько-української війни набувають смисложиттєвого значення та стають домінантами формування національної ідентичності та безпекової політики в інтересах зміцнення обороноздатності та стійкості України. Методологія дослідження базується на застосуванні геоісторичних підходів, орієнтованих на цілісне відтворення просторової динаміки в межах території, яка в різні часи мала назву «Україна» та ретроспективний аналіз її локальних просторово-культурних форм. Основні результати пов’язані із спростуванням міфів агресора щодо неісторичного характеру України та відсутності її в європейському геополітичному та картографічному просторі. У висновках доведено, що російсько-українська війна за ідентичність має всі ознаки глибинного онтологічного конфлікту двох світів, різних за своїм устроєм, організацією, принципами існування. Гібридна зброя здатна наносити нищівні удари у найбільш вразливі ділянки когнітивного протистояння та акумулювати інформаційні ресурси для формування імітаційних інтелектуальних дискурсів. Картографічні та топонімічні виміри війни стають не тільки ареною дискусій, але й фактором прямого маніпулювання суспільною свідомістю. Широке застосування напрацювань української історичної географії та картографії обумовлює можливість репрезентувати ґрунтовний науковий аналіз суспільно-просторової динаміки в ареалі українських земель та спростувати фальшиві інтерпретації її історичного минулого. The purpose of the article is to find answers to the questions actualized by modern military challenges: how and when did Ukraine get on the maps of Europe and the world? What space did it occupy at different times? How have the historical names of Ukrainian lands changed over the centuries? Clarification of these issues in the conditions of the Russian-Ukrainian war acquire meaningful significance and become dominant in the formation of national identity and security policy in the interests of strengthening the defense capability and stability of Ukraine. The research methodology is based on the application of geohistorical approaches focused on the holistic reproduction of spatial dynamics within the territory, which at different times was called «Ukraine» and the retrospective analysis of its local spatial and cultural forms. The main results are related to the refutation of the aggressor’s myths about the non-historical character of Ukraine and its absence in the European geopolitical and cartographic space. The conclusions prove that the Russian-Ukrainian war for identity has all the signs of a deep ontological conflict of two worlds, different in their structure, organization, principles of existence. Hybrid weapons are able to deliver devastating blows to the most vulnerable areas of cognitive confrontation and accumulate information resources for the formation of simulated intellectual discourses. Cartographic and toponymic dimensions of the war become not only an arena of discussions, but also a factor of direct manipulation of public consciousness. The wide application of the developments of Ukrainian historical geography and cartography makes it possible to represent a thorough scientific analysis of socio-spatial dynamics in the area of Ukrainian lands and to refute false interpretations of its historical past.