Гідронімія водозбору р. Оріховатки (басейн р. Рось) як джерело ідентифікації місцевості - Гудзевич, А. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2024)
Статтю присвячено проблемам генези і трансформації гідронімів басейну р. Оріховатка, лівої притоки р. Рось. Матеріалом аналізу послужили етимологічні, лінгвістичні, археологічні, картографічні, етнографічні та польові гідронімічні матеріали, зібрані автором на досліджуваній території. Використані історико-картографічний та описовий метод із його основними прийомами спостереження, узагальнення та класифікації матеріалу, методи етимологічного й порівняльно-зіставного аналізу, аналіз словникових дефініцій, методи лінгвопрагматичного, лінгвокультурологічного, статистичного й порівняльного аналізу, топонімічної ідентифікації. Встановлено походження і зв’язок гідронімів із різноманітними природними та соціально-економічними явищами, процесами у розрізі басейну р. Оріховатка. Виявлено й систематизовано уяву про процес формування назв основних водотоків басейну р. Оріховатка на майже півтисячолітньому часовому відтинку ‒ від найдавнішого періоду першої згадки до нашого часу. З’ясовані причини і чинники історичної трансформації назви річки Оріховатка та внесено пропозиції стосовно реконструкції та відтворення утрачених географічних назв гідронімів. Результати дослідження можуть бути використані широким колом фахівців: краєзнавцями, географами, істориками, етнологами, фольклористами, лінгвістами та працівниками закладів культури; їх застосування буде корисним у навчальному процесі освітніх закладів. The article is devoted to the problems of the genesis and transformation of hydronyms of the Orikhovatka River basin, a left tributary of the Ros River. The material for the analysis was etymological, linguistic, archaeological, cartographic, ethnographic and field hydronymic materials collected by the author in the studied area. The historical-cartographic and descriptive method with its main methods of observation, generalization and classification of the material, methods of etymological and comparativecontrastive analysis, analysis of dictionary definitions, methods of linguopragmatic, linguoculturological, statistical and comparative analysis, and toponymic identification were used. The origin and connection of hydronyms with various natural and socio-economic phenomena, processes in the Orikhovatka River basin have been established. The idea of the process of forming the names of the main watercourses of the Orikhovatka River basin over an almost half-millennium time period has been revealed and systematized. The reasons and factors of the historical transformation of the name of the Orikhovatka River have been clarified and proposals have been made regarding the reconstruction and reproduction of lost geographical names of hydronyms. The results of the study can be used by a wide range of specialists: local historians, geographers, historians, ethnologists, folklorists, linguists and employees of cultural institutions; their application will be useful in the educational process of educational institutions.