Договірно-правова база з питань кордону й двосторонніх прикордонних відносин України та Республіки Молдова в 1990-х – 2000-х рр. - Дмитрук, В. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2024)
У статті розглядається стан і особливості договірно-правової бази з питань кордону й двосторонніх прикордонних відносин, аналізуються основні напрями діяльності, пов’язані з налагодженням прикордонного співробітництва, делімітацією та демаркацією кордону між Україною та Республікою Молдова у 1990-х – 2000-х рр. Висвітлено проблемні питання проведення делімітаційних і демаркаційних робіт. Вказується, що договірно-правова база з питань кордону і прикордонних відносин між Україною та Молдовою в 1990-х – 2000-х рр. була заснована на низці важливих документів, численних двосторонніх угодах, міжнародних зобов’язаннях і принципах міжнародного права, що забезпечують ефективну співпрацю між двома державами у багатьох сферах, забезпечували правове врегулювання кордонів, безпеку і розвиток співпраці між країнами. Ці документи та угоди заклали основу для ефективної співпраці, стабільності та безпеки в регіоні. Характеризується міжрегіональне і транскордонне співробітництво України з Республікою Молдова у рамках двосторонніх угод між регіонами України та Молдови, а також єврорегіонів «Нижній Дунай», «Верхній Прут» і «Дністер». Описано перспективні проєкти, які активно реалізовуються на прикордонних територіях і спрямовані на покращення інфраструктури. Акцентується увага на забезпеченні безпеки кордону та координації між прикордонними службами двох країн для запобігання загрозам з боку Придністров’я. The article examines the state and features of the contractual and legal framework on border issues and bilateral border relations, analyzes the main areas of activity related to the establishment of border cooperation, delimitation and demarcation of the border between Ukraine and the Republic of Moldova in the 1990s – 2000s. The problematic issues of conducting delimitation and demarcation works are highlighted. It is indicated that the contractual and legal framework on border issues and border relations between Ukraine and Moldova in the 1990s and 2000s was based on a number of important documents, numerous bilateral agreements, international obligations and principles of international law, which ensure effective cooperation between the two states in many areas, provided legal regulation of borders, security and development of cooperation between countries. These documents and agreements laid the foundation for effective cooperation, stability and security in the region. The interregional and cross-border cooperation of Ukraine with the Republic of Moldova within the framework of bilateral agreements between the regions of Ukraine and Moldova, as well as the Euroregions «Lower Danube», «Upper Prut» and «Dniester» are characterized. Promising projects that are actively implemented in border areas and aimed at improving infrastructure are described. The focus is on ensuring border security and coordination between the border services of the two countries to prevent threats from Transnistria.